's Werelds beste aandelenstrateeg zegt dat beleggers opnieuw in de val trappen
24 Jan 2023
Eind 2021, na drie opeenvolgende jaren van dubbelcijferige rendementen van de S&P 500, waren veel Wall Street-strategen er zeker van dat de aandelenmarkt in 2022 zou blijven stijgen. Maar Mike Wilson, Chief Investment Officer van Morgan Stanley en chief U.S. Equity strateeg, was niet zo optimistisch. Wilson voerde aan dat een combinatie van "vuur en ijs" - of stijgende rentetarieven en afnemende economische groei - de aandelenkoersen zou schaden en zou leiden tot een uitdagend jaar voor beleggers.
Elke keer dat de aandelenmarkt het hele jaar door steeg, waarschuwde Wilson dat het niets anders was dan een valstrik. En hij bleek gelijk te hebben. De S&P 500 daalde uiteindelijk met ongeveer 20% in 2022 en eindigde het jaar op 3.839, ver verwijderd van de hoge 4.800 gemiddelde voorspelling van Wall Street.
Nu recente Amerikaanse economische gegevens de hoop op een "zachte landing" vergroten - waar de inflatie wordt getemd zonder een recessie te veroorzaken - zegt de strateeg dat beleggers dezelfde oude fouten herhalen. De S&P 500 is tot nu toe met meer dan 5% gestegen te midden van afnemende inflatie en angst voor een recessie, maar Wilson gelooft dat de bedrijfswinsten nog steeds een klap zullen krijgen, waardoor de stijging gewoon weer een berenmarktrally wordt.
"De laatste fasen van de bearmarkt zijn altijd de lastigste, en we zijn zeer alert geweest op dergelijke head fakes", schreef hij in een onderzoeksnota op zondag. "Het volstaat te zeggen dat we niet bijten op deze recente rally omdat ons werk en ons proces zo overtuigend negatief zijn over de inkomsten."
De consensuswinstschatting van Wall Street voor de S&P 500 in 2023 is $228 per aandeel, maar zelfs zonder recessie verwacht Morgan Stanley dit jaar een winst per aandeel van slechts $195. Wilson zei zondag dat het "bewijsmateriaal toeneemt" dat de kosten van bedrijven sneller groeien dan hun omzet, wat uiteindelijk de winstmarges zal aantasten. Hierdoor, zei hij, kijkt hij zelfs steeds meer naar de 'bear case' van $ 180 per aandeel aan winst voor de S&P 500 dit jaar.
"Ons werk laat een verdere uitholling van de inkomsten zien, waarbij de kloof tussen ons model en de toekomstige schattingen groter is dan ooit", schreef hij. "De laatste twee keer dat ons model zo ver onder de consensus lag, daalde de S&P 500 met 34% en 49%."
Verhaal gaat verder
Wilson, die de nummer 1 aandelenstrateeg verdiende in de laatste Institutional Investor-enquête, is niet de enige die vreest dat de winsten beleggers in de eerste helft van het jaar zouden kunnen teleurstellen. Mark Haefele, chief investment officer bij UBS Global Wealth Management, zei in een notitie van maandag dat hij gelooft dat er momenteel een ongunstige verhouding tussen risico en beloning bestaat in brede indexen zoals de S&P 500.
"We zien niet veel ruimte voor markten om op korte termijn te herstellen, vooral gezien onze vooruitzichten voor aanhoudende druk op de groei van de bedrijfswinsten", schreef hij, in navolging van Wilsons zorgen over de winst.
Wilson zei dat de S&P 500 in de eerste helft van dit jaar ongeveer 25% zou kunnen dalen tot 3.000 als de winstmarges van bedrijven verslechteren, waardoor sommige leidinggevenden gedwongen worden hun overdreven optimistische vooruitzichten te heroverwegen. Maar daarna stelt de strateeg dat er een nieuwe bullmarkt zal beginnen, wat een "geweldige koopmogelijkheid" voor beleggers zal creëren, aangezien de blue-chip-index tegen het einde van het jaar terugkeert naar 3.900.
Wilson zei verder dat hij de recente stijging van de aandelen verwelkomde, met het argument dat dit "een noodzakelijke voorwaarde" is voor de laatste adempauze van de bearmarkt. In de afgelopen 50 jaar waren beursrally's een veelvoorkomend kenmerk van bearmarkten en kwamen ze gemiddeld 6,5 keer voor.
Wilson zei dat de laatste rally een voorbeeld is van de "valse signalen en misleidende reflecties in deze berenmarkthal van spiegels" en raadde beleggers aan geduld te hebben, want er liggen betere kansen om aandelen te kopen in het verschiet.
Dit verhaal stond oorspronkelijk op Fortune.com
Meer van Fortune: Olympische legende Usain Bolt verloor 12 miljoen dollar aan spaargeld door oplichterij. Slechts $ 12.000 blijft op zijn rekening staan. De echte zonde van Meghan Markle die het Britse publiek niet kan vergeven - en Amerikanen niet kunnen begrijpen: 'Het werkt gewoon niet'. 's Werelds beste restaurant gaat sluiten omdat de eigenaar het moderne gastronomische model noemt. onhoudbaar'Bob Iger zette gewoon voet bij stuk en zei tegen Disney-medewerkers dat ze terug naar kantoor moesten komen